Report z Akademických her 2021 (ČAH)

Akademické hry – Ultimate frisbee

Univerzita Karlova vypravila letos na Akademické hry stejně jako minulé roky svůj tým Ultimate frisbee, aby poměřil síly s ostatními celky. Deset hráčů a hráček z různých fakult, které se dostali do základního výběru vyrazili pod vedením kapitána Ondřeje Rýdla hájit barvy UK. Za poslední čtyři roky se našemu týmu dařilo přímo královsky. Třikrát brali zlato a nepoznali přemožitele až do minulých akademických her v roce 2018/2019, kde podlehli ve finálovém zápase rozdílem jednoho bodu (8:7) proti Masarykové univerzitě z Brna. Loňské akademické hry byly zrušeny díky pandemické situaci, a tak se dalo jen těžko předpovídat, kdo si odveze titul letos. „Máme v týmu sílu, co jsme snad ještě neměli. Chceme titul zpátky.“ nechal se slyšet ještě před Akademickými hrami kapitán Rýdlo. Nicméně krom UK nebo MUNI si na titul určitě pomýšlel i kádr ČVUT, kteří drželi titul 8 let v řadě předtím, než začala kralovat UK. „S UK máme nevyřízené účty a plánujeme je letos vypořádat!“ reagoval na Rýdla Matěj Vilímek, kapitán pražských techniků. Situace byla tedy napjatá ještě před prvním výhozem a na vítěze si netroufaly vypisovat kurzy ani sázkové kanceláře.

Letošní ročník neproběhla díky pandemické situaci kvalifikace a týmy byly vybrané na finále na základě minulých výsledků. Do Olomouce tak přijelo 7 univerzit z celé České republiky. Skupiny se losovaly krátce před zahájení zápasů, opět díky faktu, že se minulý ročník neodehrál. Formát hry byl tradičně 5v5 mix, což znamená, že musí být minimálně dva lidi jednoho pohlaví a tři druhého v jednom bodě. Které pohlaví bude ve většině si před bodem vybírá tým začínající v „gender“ zóně. Ultimate frisbee se hraje bez rozhodčího a je založené na bázi Spirit of the game – každý hráč musí pečlivě znát pravidla, která určují, co se na hřišti děje. Všichni hráči jsou vedeni k maximální férovosti a používají pravidla při nerozhodných situacích tak, aby úmyslně nepoškodili sebe ani soupeře.

Los na začátku dne poslal tým UK do druhé skupiny, kde čelil soupeřům z Vysokého učení technického (VUT) z Brna a domácí Univerzitě Palackého Olomouc. Nutno říci, že skupinou projel náš tým jako nůž máslem. Nezaváhali a brali první místo rozhodným výsledkem nad oběma dalšími týmy. Prvním místem ve skupině si UK zajistilo semifinále, kam nastupovali proti úřadujícím mistrům MUNI. Druhou skupinu totiž vyhrál ČVUT těsným výsledkem právě nad týmem obhajující předchozí titul. I v semifinále si kádr hrající za nejstarší českou univerzitu vedl velice suverénně a nedal Brňákům ani na chvíli příležitost myslet na vítězství. Jasným výsledkem 13:6 zachoval tým UK zlaté naděje. Proti komu nastoupí do finále ještě nebylo rozhodnuto. Na druhém hřišti sváděli lítý boj hráči z ČVUT proti hráčům z VUT. Nakonec měli v koncovce víc síly ČVUT a rozhodli, že titul letos poputuje do Prahy. Není ale Praha jako Praha.

Na finále bylo slunko už ve své maximální rozpálenosti a na hřišti mohlo být pěkných 33 stupňů. Začátek zápasu patřil jednoznačně „našim“, když si vzali vedení 4:1. Poté ale přišel dlouhý bod, kdy se ani jednomu z týmů nedařilo donést útok a hráči tak rychle ztráceli síly. O něco víc se tento bod podepsal na týmu UK, což vyústilo v kontaktní bod pro ČVUT na 6:7. Do konce zbývalo jen několik málo vteřin a UK šlo na útok. Pokud promění, bude se hrát do doby, než jeden z týmů zapíše 9 bodů. Pokud ztratí útok a promění hráči z ČVUT, hraje se jen do 8 bodů. Na útoku UK byla vidět značná nervozita, která vyústila v malou chybu. Tato chyba vlila energii do krve ČVUT, kteří dokázali skórovat a srovnat tak výsledek na 8:8. Ve stejné situaci byl tým UK i na minulých akademických hrách! Takzvaný „universe point“ začal opět útokem UK. Na hráčích bylo poznat, že jsou unavení a značně nervózní. Náběhy nebyly tolik ostré jako v minulých hrách a protihráči trápili naše těsnou obranou doufajíce, že dostanou příležitost útočit. Po několika přihrávkách jsme dostali disk až před samotnou zónu soupeře. V náběhu je Anna Dvořáková a disk drží kapitán Ondřej Rýdlo. Anička využívá krátké nepozornosti své obránkyně a útočí na rohový kužel zóny – na bod. Ondřej široce pivotuje, aby se zbavil svého obránce a vysílá disk Aničce do běhu. Čas se zastavuje a všichni slyší jen tlukot srdce. Chytí Anička disk? Chytí ho v zóně, nebo v běhu přešlápne čáru a skončí v autu? Neskočí Aniččina obránkyně před ní tak, aby ji zabránila v chytu? Tohle všechno probíhá v hlavách všech zúčastněných během jedné pikosekundy. Disk letí, Anička sprintuje, chytá disk, ujišťuje se, že zůstala ve hřišti a pak už jen všichni z UK propuknou v jásot. Titul!

Pro KTV FF UK

Kapitán týmu Ondřej Rýdlo

Úvod > Aktuality > Report z Akademických her 2021 (ČAH)